
Hoeveel moet je eten tijdens een fietstocht?
13 maart 2020
De 5 leukste toertochten in de regio Nijmegen
20 juli 2020
Het coronavirus houdt huis in Nederland. Sportclubs zijn gesloten, toertochten worden massaal afgeblazen en toerclubjes schrappen hun vaste ommetjes. Desondanks is wielrennen bij uitstek een sport om mee door te blijven gaan, ook in deze onzekere tijden. Het is echter wel verstandig om wat voorzorgsmaatregelen te nemen én goed op jezelf te letten.
Door: MatthijsTen eerste: volg sowieso de standaardadviezen van het RIVM op. Vermijd geïnfecteerde personen waar mogelijk, vermijd drukke plekken, werk vanuit huis als dat kan, was je handen regelmatig met zeep en zorg voor goede algemene hygiëne. Kamp je met milde gezondheidsklachten, dan is het sowieso verstandig om het even rustig aan te doen. Laat je fiets even staan en wacht tot je je weer beter voelt.
Corona-instructievideo van de Rijksoverheid
Tips om je immuunsysteem sterk te houden
Voel je je verder prima, dan is het zaak om dat zo te houden. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor het immuunsysteem, dat schadelijke indringers – waaronder het coronavirus – buiten moet houden.
De bekende inspanningsfysioloog en sportdiëtist Asker Jeukendrup, die onder meer samenwerkt(e) met Chelsea, het Britse Olympische Comité en gouden Olympiër Haile Gebrselassie, vertelt op zijn website wat je zelf kunt doen om de immuunfunctie van je lichaam in goede conditie te houden. Zijn algemene aanbevelingen luiden als volgt:
1) Vermijd proteïne- (eiwit) en micronutriënttekorten
Blijf dus gezond eten en zorg ervoor dat je voldoende eiwitten, vitamines en mineralen binnenkrijgt.
2) Vermijd crashdiëten
Jezelf van de ene op de andere dag uithongeren en daarmee en passant belangrijke voedingsgroepen uit je dieet schrappen is sowieso geen goed idee, maar moet zeker nu worden vermeden.
3) Neem probiotica en eet voldoende fruit
Een kleine aanvulling op je voeding door middel van probiotica om je maag- en darmstelsel te stimuleren kan geen kwaad en bevordert je afweer tegen ziekte en verkoudheid.
4) Neem een vitamine D3-supplement, 25 tot 40 milligram per dag
Tussen oktober en maart is onze huid niet in staat om voldoende vitamine D op te nemen omdat het zonlicht in die periode niet sterk genoeg is. Met een simpel supplement ben je mogelijke tekorten voor.
5) Slaap goed en slaap voldoende
Een goede nachtrust is eveneens zeer belangrijk voor het herstel van je immuunsysteem.
6) Vermijd andere stressfactoren
Doe alleen wat strikt noodzakelijk is en haal je in deze periode niet te veel op de hals. Gezond blijven is nu het allerbelangrijkste, de rest kan wel even wachten.
7) Vermijd (te veel) alcohol
Natuurlijk, een glaasje kan in principe niet al te veel kwaad, maar alcohol is nu eenmaal ongezond. Een avondje doorzakken is nu een absolute no-go, hoe aanlokkelijk dat ook is na een dag thuiszitten. Een forse kater is het allerlaatste waarmee je je lichaam nu moet opzadelen.

Wat te doen als je actief blijft sporten / fietsen
Voel je je goed en wil je blijven sporten, dan zijn er ook op de fiets een aantal specifieke tips die je kunt opvolgen. Jeukendrup wijst met name op het belang van rustige training. Zijn adviezen zijn verder:
1) Eet voldoende koolhydraten als je gaat fietsen
Je lichaam onnodig uitputten tijdens een (lange) fietsrit vergt extra werk voor je immuunsysteem. ‘Nuchter’ trainen is momenteel echt geen optie. Neem dus het zekere voor het onzekere en neem altijd iets extra’s te eten mee voor onderweg.
2) Let op je trainingsintensiteit en -omvang
Intervaltrainingen en bloktrainingen kun je beter even laten zitten. Ook is het niet verstandig om nu ellenlange tochten te maken. Trainingen die zwaar zijn vormen nu eenmaal een aanslag op je immuunsysteem. Niet doen dus.
3) Zorg voor goed herstel
Ben je nog vermoeid van een vorige rit? Laat de fiets dan even staan en kies er liever voor om een nachtje wat langer te slapen. Een uitgerust en goed hersteld lijf kan heel wat meer hebben.
4) Eet en drink goed na afloop van je rit
Dit geldt eigenlijk altijd, maar is nu nog net wat belangrijker. Denk aan je eiwitten en je koolhydraten en zorg er ook voor dat je lichaam niet uitdroogt. Neem dus voldoende water en/of sportdrank mee voor onderweg en drink voldoende als je thuiskomt.
5) Rij alleen
Het is misschien wat minder gezellig, maar als je alleen bent kun je niemand infecteren en vice versa. Het beleid van Social Distancing kun je ook op de fiets prima naleven. Die gezellige groepsritjes komen later dit jaar wel weer!
Bronnen:
1) https://www.mysportscience.com/single-post/2020/03...
Deel deze blog!