Fietsroute: Durf je Waal

Fietsroute 'Durf je Waal'

Moeilijkheidsgraad: Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk


Even de beentjes losfietsen, genieten van het leven langs het water en lekker met de kop in de wind? Dan is dit rondje langs de Waal de perfecte keuze. Over hoogtemeters hoef je je geen zorgen te maken en de (bijna) afwezigheid van gemotoriseerd verkeer maakt dit een heerlijk, onbekommerd uurtje op de fiets!

Algemene route-info en hoogteprofiel via Komoot.com:

Je start dit rondje op de Waalkade, op de rotonde voor Achter de Vismarkt. Sinds de zomer van 2019 is gemotoriseerd verkeer hier niet meer toegestaan, behoudens openbaar vervoer. Wanneer je in westelijke richting rijdt – en dat doen we in deze route – zie je recht voor je de  imposante Handelskade opdoemen. Hier kun je als je wilt nog even een shot cafeïne halen bij koffiebar Gesha of een broodje eten bij Loetje. Biefstuk mag ook, maar of dat op dit moment een goed is idee wagen we te betwijfelen 😉.


Hoogteprofiel van deze route

Het hoogteprofiel van deze route (via ridewithgps.com)

Na de Handelskade rijd je via het fietspad in westelijke richting. Je passeert onder meer het Honigcomplex, dat momenteel een metamorfose ondergaat. Een groot gedeelte is gesloopt, maar in de loop der tijd zal de nieuwe 'Honig' weer langzaam worden gevuld met culturele en culinaire hotspots. 


Uitzicht op Nijmegen vanaf De Oversteek

Uitzicht op Nijmegen vanaf De Oversteek

Je zet vervolgens koers richting de dijk. Je passeert nog een nieuwbouwwijk, steekt over richting de oude energiecentrale bij Weurt en volgt het fietspad richting de sluis over de Noordkanaalhaven. Als je na de rotonde rechtsaf slaat, laat je langzaam maar zeker de stad achter je. Gebouwen en industrie maken plaats voor uiterwaarden, plassen met bootjes en uiteraard de stromende Waal. Dit stuk dijk aan de zuidkant van de machtige rivier voert je langs pittoreske boerderijtjes, fruitgaarden en hier en daar een verdwaalde Schotse Hooglander. Laat je benen het werk doen, de wind langs je hoofd glijden en geniet van de rust. Het grootste gedeelte aan deze kant van de Waal is namelijk afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.


Na een kilometer of tien laat je de dijk even voor wat-ie is. Je slaat linksaf richting Ewijk en vervolgt je weg over klinkertjes naar de Tacitusbrug, die de zuidkant van de waal verbindt met de noordzijde. Het stelt niet veel voor, maar het is wel de enige keer dat je echt omhoog gaat in deze route. Eenmaal boven vervolg je je weg langs de A50 om vervolgens langzaam maar zeker de ‘afdaling’ in te zetten. Zeker met de wind in de rug haal je hier met gemak snelheden van boven de 55 kilometer per uur.


Het Waalcrossing Monument bij De Oversteek

Het Waalcrossing Monument bij De Oversteek

Met een flinke bocht naar rechts keer je terug op de dijk, nu aan de andere kant van de Waal – je bent in de Overbetuwe. Let echter even op voordat je de dijk opstuift: hier zijn auto’s wél toegestaan. Niet dat je er veel last van hebt, want echt druk is het hier eigenlijk nooit. Het verstand kan dus weer op nul als je de Waaldijk helemaal afrijdt tot aan Lent. Je passeert onder meer het prachtige kerkje van Galerie 1400, Camping de Grote Altena en de bijbehorende Brasserie de Altena. (Weer) zin in koffie en gebak? Stap dan hier even af en geniet van het uitzicht over de Waal.


Het laatste gedeelte van de route voert langs Oosterhout en brengt je via de moderne brug De Oversteek terug in de buurt van Nijmegen. Vlak nadat je onder de brug door bent gereden kom je langs het Waalcrossing Monument, opgericht om de oversteek van de Waal door geallieerde troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog te gedenken. Het markeert tevens het begin van de ‘Spiegelwaal’ – een recreatiegebied ten noorden van de hoofdrivier waar je opnieuw Schotse Hooglanders en tal van wandelaars en hardlopers tegen het lijf loopt, of fietst in dit geval.


De Voerweg in Nijmegen

De Voerweg loopt langs het Valkhofpark af richting de Waalkade

Voor je verschijnt nu ook de skyline van Nijmegen met de machtige St. Stevenstoren, de Handelskade, het hoger gelegen Valkhofpark en uiteraard de iconische Waalbrug. Je vervolgt je weg over de Oosterhoutsedijk en knalt uiteindelijk via de Lentse Warande zelf die Waalbrug op. Dit is trouwens hét moment om plaatjes te schieten van de stad, die zich aan de overkant van het water in volle glorie toont. Ook op de Waalbrug zelf heb je nog de gelegenheid om een aantal fraaie kiekjes te schieten.


Het laatste stukje van de route voert je via de Waalbrug en het Hunnerpark langs Museum Het Valkhof. Aan je linkerzijde vind je tal van restaurants en bars in alle soorten en maten. Heb je onderweg geen stop gemaakt en knort de maag? Dan is dit een uitstekende plek voor een heerlijke lunch of borrelsnack. Zo niet, dan rijd je gewoon door en ga je met de bocht mee naar rechts voor de afdaling van de Voerweg. Ook hier kunnen de snelheden – over de ietwat ongelijke klinkertjes - al gauw fors oplopen. Houd er rekening mee dat er ook verkeer van rechts kan komen, zeker als je met 40 à 50 kilometer per uur naar beneden komt suizen!

Trappen hoeft nu niet meer, als je achteloos naar beneden glijdt en zonder je in te spannen weer de Waalkade op rijdt. Ook hier vind je weer tal van cafés (en bij goed weer terrasjes aan het water) om het rondje in stijl af te sluiten!

Deel deze route!

Algemene stats

Afstand: 27.7 kilometer
Hoogtemeters: 80 meter
Tijdsduur bij 25 km/u gemiddeld: 1:06:28

Kenmerken - wat ga je zien?

  • Rivier
  • Uiterwaarden
  • Bruggen
  • Stadszichten

Wegtypen

Minder dan 100 meter wandelpad, 9.57 kilometer fietspad, 18.17 kilometer (over het algemeen zeer rustige) doorgaande weg.

Type ondergrond

26.67 kilometer van deze route is geasfalteerd, 1.08 kilometer bestaat uit rode klinkertjes of stoeptegels.

Koffiestops

Brasserie De Altena (na 20,1 kilometer)

Download deze route

Gebruik de rechtermuisknop en kies voor 'Bestand/link opslaan als...'

ROUTE: Durf_je_Waal [.TCX] [.GPX] [.KML]

STRAVA: Bekijk deze route op Strava

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *