De Nieuwe Holleweg

KlimmetjesNederlandZwaar ➜ Nieuwe Holleweg

Klim 'De Nieuwe Holleweg'

NimmaKlimScore (NKS): Maximale score


We hebben stiekem een beetje te doen met de Nieuwe Holleweg. Deze klim heeft alles wat fietsen rondom Nijmegen zo mooi maakt, maar moet het altijd afleggen tegen de pal ernaast gelegen Oude Holleweg. De ‘Nieuwe’ is misschien wel de Raymond Poulidor of Joop Zoetemelk onder de Nijmeegse kuitenbijters; een soort Eeuwige Tweede.

Bekijk onze video van de Nieuwe Holleweg

En ja, de statistieken laten zien dat de Nieuwe Holleweg inderdaad net een fractie minder zwaar is dan zijn grote broer. De twee klimmetjes delen dezelfde aanloopweg en scheiden zich pas na 350 meter van elkaar. Dat is het moment waarop de Oude Holleweg loeiend steil wordt, terwijl de Nieuwe Holleweg nog even wat rustiger doorloopt. Maar maak je vooral geen illusies: dat duurt maar even.


Het begint gelukkig vriendelijk. Vanaf de Rijksstraatweg in Beek sla je al de Nieuwe Holleweg op, die de eerste 300 à 400 meter nog weinig weg heeft van een lastige klim. Ja, de weg loopt al iets omhoog – stukjes van 4 à 5 procent –, maar meer dan een lekkere aanloop is het niet. Eenmaal aangekomen bij de splitsing zie je de weg aan je rechterzijde kaarsrecht omhoog lopen. Die sla je dus níet in, dat is namelijk de Oude Holleweg.


Hoogteprofiel van deze klim

Het hoogteprofiel van deze klim

Je blijft op de klinkertjes rijden en volgt de bocht naar links. Nog zo’n 150 meter gaat de weg met 7 procent omhoog – bijna een sinecure in vergelijking met wat daarna komen gaat. Wanneer aan je linkerzijde de villa met de naam ‘Putberg’ opdoemt, is het zaak om je schrap te zetten. Vanaf nu krijg je geen respijt meer en wordt de klim met de meter pittiger.


Op een strook die al voorzichtig aan de 10 procent zit rijd je door tot aan de mini-rotonde, ongeveer halverwege. Daar doet de Nieuwe Holleweg er nog een schepje bovenop. De weg wordt nóg iets steiler en gaat richting de 12 procent. Dat gaat zo een paar honderd meter door, tot je uitkomt bij de Van Randwijckweg. Deze doorgaande, vrij drukke weg vormt het laatste gedeelte van de klim voor je boven bent in Berg en Dal.


Klimstart, -eind en -hoogteprofiel via Komoot.com

Je zal op dit punt ook meteen merken dat de verkeersdrukte significant toeneemt. Blijf dus aan de rechterkant fietsen en laat je niet gek maken door ongeduldige automobilisten die op je achterwiel zitten. De stijging van de weg neemt hier misschien ietsje af, maar let wel: deze 300 meter met stukjes van 9 à 10 procent vormt wel degelijk een nieuwe aanslag op je benen.


Haal nog één keer alles uit de kast, zwoeg, zwier van links naar rechts met je frame en wacht tot de weg voorzichtig afbuigt naar rechts. Extra tipje: fiets hier in gedachten van lantaarnpaal naar lantaarnpaal om jezelf mentaal te sterken. Als de bomen langzaam plaatsmaken voor een open weg en je kunt de Oude Kleefsebaan zien, mag je gas terugnemen en genieten van je geleverde prestatie. Boven!


Deel dit klimmetje!

Waar?

Start in: Beek
Eindigt in: Berg en Dal

Deze klim in cijfers*:

Lengte: 1.060meter
Starthoogte: 13 meter
Hoogte top: 91 meter
Aantal hoogtemeters: 78 meter
Gemiddelde stijging: 7.3%
Steilste gedeelte (over 300m): 10.9%

Deze klim op Strava** :

King of the Mountain (KOM):
Joost van Wijngaarden in 1 minuut en 53 seconden

Queen of the Mountain (QOM):
Annemiek van Vleuten in 2 minuten en 29 seconden

Verkeer & wegdek:

Verkeersdrukte: beginstuk op Nieuwe Holleweg: rustig, Van Randwijckweg: druk
Staat van wegdek: grotendeels over wat oudere klinkertjes, Van Randwijckweg goed asfalt

Routes met deze klim:


* = Gegevens zijn afkomstig van heuvelsfietsen.nl
** = De lengte en statistieken op Strava kunnen iets afwijken van de statistieken op deze website

2 Comments

  1. jan vecht schreef:

    Wat heb ik deze en andere klimmetjes dikwijls gereden. In mijn jonge jaren zelfs de nieuwe en oude holleweg op een oude dienstfiets toen ik nog gelegerd was in Nijmegen op de Kazerne. Het is een schitterende omgeving. Heb er lang getraind alvorens de Mont Ventoux te beklimmen en een aantal cols in de Franse Alpen. De routes zochten we zelf uit met een nu bijna niet meer gebruikte kaart. Wat dat betreft is internet en zegen voor velen.

    • Wat tof om te horen Jan! En inderdaad, de omgeving rondom Nijmegen leent zich uitstekend om je voor te bereiden op een fietsvakantie over de grens. Mocht je nog wat tips hebben uit de oude doos, dan horen we dat natuurlijk graag ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *