Vogelsang - Oude Kleefsebaan (combinatie)

KlimmetjesDuitsland ➜ Vogelsang - Oude Kleefsebaan (combinatie)

Klim 'Vogelsang - Oude Kleefsebaan (combinatie)'

NimmaKlimScore (NKS): Maximale score


De Oude Kleefsebaan is een veel gefietste en populaire klim in de regio, maar de Vogelsang/Wylerberg is voor velen een onbekend gerechtje op het menu. Dat komt mede door het startpunt, dat net over de grens in Duitsland ligt en ietwat lastig te vinden is.

Bekijk onze video van de Vogelsang / Wylerberg (zonder Oude Kleefsebaan)

Het is, zoals je aan het hoogteprofiel hieronder kunt zien, niet alleen maar omhoog op deze klim. Deze combinatie kenmerkt zich door korte, pittige stukjes omhoog, afgewisseld met korte – zeer technische – afdalingen. Met name de staat van het wegdek maakt de steile stukjes omlaag lastig. Let dus goed op als je jezelf de eerste keer naar beneden smijt!


Je begint de klim als je linksaf slaat op de Hauptstrasse. Een haakse bocht leidt je naar het eerste stukje omhoog, dat zo’n 400 meter doorloopt en percentages van 12 procent aantikt. Eenmaal ‘boven’ heb je een fraai uitzicht op de Ooijpolder (zie de foto hierboven). Sta even stil, geniet, en maak je klaar voor de afdaling.


Hoogteprofiel van deze route

Het hoogteprofiel van deze klim

Na opnieuw een haakse bocht kom je vervolgens uit op de Hohldörn. Zeker in de zomer waan je je op dit stukje soms heel even in Frankrijk – het is er stil, er is geen verkeer en om je heen zie je niks anders dan glooiend landschap. Na zo’n 600 meter ga je met de bocht mee naar links en kom je uit op het lastigste stukje. Zo’n 150 meter lang schiet de weg kaarsrecht omhoog. Serieus gas geven is hier het devies.


Eenmaal boven kun je weer even uitpuffen, want opnieuw gaat de weg omlaag en opnieuw is het oppassen geblazen. Dit stukje weg naar beneden is niet alleen steil, maar het wegdek is ook hier alles behalve fenomenaal. Na deze korte afdaling kom je uit op de Oude Kleefsebaan (OKB); het tweede gedeelte van deze klim.


Klimstart, -eind en -hoogteprofiel via Komoot.com:

Omdat je Vogelsang/Hohldörn hebt genomen skip je het eerste – eenvoudigere – gedeelte van de OKB. Je komt halverwege op de doorgaande weg en bereikt al snel de parkeerplaats onderaan de Duivelsberg (de auto’s aan je rechterzijde zijn niet te missen). Vanaf dit punt wordt de weg steiler en dat zul je merken. Voor de meesten is het hier zoeken naar een lekker klimverzetje, waarmee je de laatste kilometer omhoog kunt rijden.

Halverwege, bovenaan de Vogelsang - uitzicht op het omliggende heuvelland

Halverwege, bovenaan de Vogelsang - uitzicht op het omliggende heuvelland

Dat is nog niet zo eenvoudig, met name omdat je de pittige hellinkjes van de Hohldörn al in de benen hebt zitten. Deze laatste kilometer van de OKB is zo’n 5 % gemiddeld, met korte stukjes die oplopen tot 8 à 9 procent. Nog even aanzetten dus! Het bordje Berg & Dal markeert het eindpunt van de klim.


Deel dit klimmetje!

Waar?

Start in: Wyler (D)
Eindigt in: Berg en Dal (NL)


Deze klim in cijfers:

Lengte: 3.6 kilometer
Starthoogte: 16 meter
Hoogte top: 90 meter
Aantal hoogtemeters: 80 meter
Gemiddelde stijging: 2.6%
Steilste gedeelte (over 100m): 7.2%


Deze klim op Strava* :

King of the Mountain (KOM):
Wesley van 't Wout in 6 minuten en 23 seconden

Queen of the Mountain (QOM):
Susan V. in 6 minuten en 55 seconden


Verkeer & wegdek:

Verkeersdrukte: Vogelsang & Holdörn: afwezig, Oude Kleefsebaan: druk
Staat van wegdek: Vogelsang & Holdörn: kuiltjes en gaten in asfalt (let op bij afdaling tussendoor!), Oude Kleefsebaan: perfect


Routes met deze klim:


* = De lengte en statistieken op Strava kunnen iets afwijken van de statistieken op deze website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *