Heidestrasse

KlimmetjesDuitsland ➜ Heidestrasse

Klim 'Heidestrasse'

NimmaKlimScore (NKS): Middelzware klim


Wie rustig wil klimmen in de omgeving van Nijmegen, kan het best de grens oversteken. Je komt in een dunbevolkt stukje Duitsland, waar je de weggetjes (en dus ook de klimmetjes) meestal voor jezelf hebt. De lastige Heidestrasse in Donsbrüggen is daar het perfecte voorbeeld van.

Een deel van deze klim voert door een dicht stukje bos

Een deel van deze klim voert door een dicht stukje bos

Onderaan heb je niet eens door dat je op het punt staat 1,5 kilometer lang te klimmen. De Heidestrasse is eigenlijk niet meer dan een doorgaande weg door het piepkleine Donsbrüggen. Af en toe rijdt hier een auto, maar net als het dorpje zelf is de weg stil en bijna verlaten. Je kunt hier dus in alle rust naar de ‘top’ peddelen.


Een beetje waakzaamheid is wel geboden. De klim start namelijk meteen nadat je de Kranenburger Strasse bent overgestoken. Deze grotere weg is wél druk, wat betekent dat je 9 van de 10 keer moet afstappen. Je start de beklimming van de Heidestrasse daarom vrijwel altijd uit stilstand. Niet ideaal als je ook nog eens meteen een strookje van 7 % voor je kiezen krijgt.


Hoogteprofiel van deze klim

Het hoogteprofiel van deze klim

Wie een snelle tijd wil neerzetten, doet er dus goed aan om rustig te beginnen. De Heidestrasse wordt sowieso gekenmerkt door een grillig stijgingspatroon, zoals duidelijk te zien is aan het hoogteprofiel hierboven. Net als je denkt dat het even wat rustiger wordt, moet je toch weer flink aanzetten om de vaart erin te houden.


Daar waar de weg afbuigt naar links en overgaat in de Poststrasse, moet je écht nog een keer serieus aan de bak. Dit is het verraderlijkste deel van de klim, omdat je door het dichte bos lastig kunt zien hoe de weg loopt. Het stukje in de grafiek rond de 900 meter geeft weliswaar aan dat de gemiddelde stijging hier 7 % is, maar verkijk je daar niet op. Als we inzoomen, zien we het stijgingspercentage op sommige strookjes van 10 tot 20 meter richting de 12 % gaan.


Klimstart, -eind en -hoogteprofiel via Komoot.com

Op het hoogste punt van de klim ga je nog een stukje naar beneden. Hier kun je genoeg vaart maken om de laatste 250 meter moeiteloos en op souplesse uit te rijden. Ja, de weg gaat nog een keer een klein stukje omhoog, maar zo lastig als in de eerste 1.200 meter wordt het niet meer.


Deel dit klimmetje!

Waar?

Start in: Donsbrüggen (D)
Eindigt in: Donsbrüggen (D)

Deze klim in cijfers:

Lengte: 1.680 meter
Starthoogte: 24 meter
Hoogte top: 81 meter
Aantal hoogtemeters: 57 meter
Gemiddelde stijging: 3%
Steilste gedeelte (over 300m): 6.5%

Deze klim op Strava* :

King of the Mountain (KOM):
David Nordemann in 3 minuten en 4 seconden

Queen of the Mountain (QOM):
Annemiek van Vleuten in 3 minuten en 18 seconden

Verkeer & wegdek:

Verkeersdrukte: weinig verkeer, af en toe een auto
Staat van wegdek: goed, laatste gedeelte door bos iets minder

Routes met deze klim:


* = De lengte en statistieken op Strava kunnen iets afwijken van de statistieken op deze website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *