Fietsroute: Nijmegens Heftigste

Fietsroute 'Nijmegens Heftigste'

Moeilijkheidsgraad: Moeilijkheidsgraad: zeer zwaar


Kom je maar één dag naar Nijmegen om te fietsen en wil je er alles uithalen? Dan is dit de route die je zoekt. In deze best of leiden we je naar de zwaarste klimmetjes, de mooiste vergezichten en de meest idyllische weggetjes in de regio. Met meer dan 1200 hoogtemeters is dit bovendien een van de zwaarste routes in Nederland buiten Zuid-Limburg.

Algemene route-info en hoogteprofiel via Komoot.com:

Wees dus goed voorbereid, want de kans is groot dat het pijn gaat doen. In deze 118 kilometer door het Rijk van Nijmegen krijg je alle klimmetjes voor je kiezen die ertoe doen. Dus niet alleen de bekendere Oude Holleweg en de Nieuwe Holleweg, maar ook de minder bekende Geldenberg in Duitsland en de prachtige, bijna 4 kilometer lange combinatie van de Vogelsang en de Oude Kleefsebaan. Uiteindelijk stokte de teller van onze Garmin bij ruim 1.200 hoogtemeters, ook al geeft Komoot (hierboven) een iets lagere schatting.


Hoogteprofiel van deze route

Het hoogteprofiel van deze route (via ridewithgps.com)

Het zwaartepunt van de route ligt aan het einde. Meer dan de helft van de hoogtemeters maak je in de laatste 40 kilometer. Daarin ga je meerdere keren de stuwwal bij Beek op en af, waar zo’n beetje alle serieus zware klimmetjes te vinden zijn. Verdeel je krachten dus goed en zorg ervoor dat je nog wat overhoudt voor het eindschot. Dat is in dit geval een 300 meter lange kasseienklim die vanaf de Benedenstad naar de Grote Markt loopt.

Beelden van deze route

Het eindpunt van de route ligt dus middenin het centrum van Nijmegen. Heb je de kleine 120 kilometer afgelegd en het onophoudelijke salvo aan kuitenbijters goed verteerd, inclusief het laatste strookje met kasseien? Klik dan rustig uit de pedaaltjes, kijk om je heen, zet je fiets tegen de boarding en zijg voldaan neer op een van de vele terrassen – Nijmegen heeft de hoogste terrasdichtheid van Nederland! – die de stad rijk is. Proost alvast!


Deel deze route!

Algemene stats

Afstand: 117 kilometer
Hoogtemeters: 1.234 meter
Tijdsduur bij 25 km/u gemiddeld: 4 uur en 43 minuten

Kenmerken - wat ga je zien?

  • Heuvelland
  • Rivieren
  • Bos
  • Dorpjes

Wegtypen

31.85 kilometer fietspad / wandelpad, 82.99 kilometer doorgaande weg of straat, 3.05 kilometer provinciale weg.

Type ondergrond

113.45 kilometer van deze route is geasfalteerd, 3.46 kilometer bestaat uit rode klinkertjes en kasseien, 1.2 kilometer bestaat uit verhard gravel.

Koffiestops

't Zwaantje (na 30,6 kilometer)
Boscafé Merlijn (na 43,1 kilometer)
De Oude Molen (na 96,3 kilometer)
De Heksendans (na 104 kilometer)

Download deze route

Gebruik de rechtermuisknop en kies voor 'Bestand/link opslaan als...'

ROUTE: Nijmegens_Heftigste [.TCX] [.GPX] [.KML]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *