Zevendal

KlimmetjesNederlandOverig ➜ Zevendal

Klim 'Zevendal'

NimmaKlimScore (NKS): Maximale score


Onbekend maakt onbemind en dat geldt in zekere mate ook voor het Zevendal, een klim in het zuidelijkste deel van het Rijk van Nijmegen. Sterker nog, de start van de Zevendalseweg ligt in het Noord-Limburgse dorpje Plasmolen, hemelsbreed zo’n 20 kilometer van het centrum van Nijmegen. Het is het ritje waard, want dit rustige weggetje heeft jou als fanatieke fietser heel wat te bieden!

Uitpuffen na de eerste 500 meter klimmen

Uitpuffen na de eerste 500 meter klimmen 😅

Het Zevendal is een klim die je over de Sint-Jansberg leidt, een stuwwal tussen Mook en Groesbeek die de Mookerheide verbindt met het Duitse Reichswald. Veel fietsers rijden hier wel vaker langs of overheen, maar in de meeste gevallen via de grotere doorgaande wegen. De Zevendalseweg loopt echter recht door het fraaie natuurgebied. Een groot gedeelte is dan ook niet toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer – perfect dus!

De start van de Zevendalseweg

De start van de Zevendalseweg, naast de hoofdweg (Google Maps)

Het maakt dat de Zevendalseweg wat lastiger te vinden is. Als je in het dorp Plasmolen bent steek je de grote doorgaande Rijksweg over en vervolgens sla je linksaf. Als je 100 meter doorrijdt kun je de opgang van de klim niet missen: de kleine weg loopt het bos in, steil omhoog (zie bovenstaande foto). Tip: maak op het vlakke stukje ervoor alvast flink vaart en je krijgt de eerste meters van de klim helemaal graties!


Hoogteprofiel van deze klim

Het hoogteprofiel van deze klim

En dat zal je nodig hebben. De eerste 300 meter van de weg zijn met een gemiddelde stijging van 6.6 procent namelijk de lastigste van de in totaal 2.200 meter. Een verraderlijk punt van de klim zijn de paaltjes halverwege, die de overgang van de gewone weg naar het fietspad markeren. Je denkt hier boven te zijn, maar niks is minder waar. Ook hierna gaat de weg nog een stukje verder omhoog. Staar jezelf dus niet blind op die paaltjes en hou nog een klein beetje brandstof in de tank!


Nadat je het eerste stuk hebt gehad blijft de weg ongeveer een kilometer op- en aflopen. Dit is het moment om te genieten van het natuurgebied waar je doorheen rijdt. Zeg de Schotse Hooglanders eens gedag, of geniet van het uitzicht aan je rechterzijde, dat zich openbaart als je uit het bos komt. Na het bos is het trouwens nog wel even kracht zetten, want ondertussen loopt de weg weer gestaag omhoog, al valt de stijging mee.


Klimstart, -eind en -hoogteprofiel via Komoot.com

Blijf doorrijden langs de villa’s tot je op de kruising met de Papenbergseweg komt. Hierna is het gedaan met het klimmen. Je kunt de weg nu vervolgen tot je uitkomt bij de drukke Groesbeekseweg. Sla je hier linksaf dan ga je naar beneden richting Mook en de Maas, kies je voor rechts dan kun je door het bos naar Groesbeek peddelen. Daar liggen nog wat meer klimmetjes op je te wachten!


Deel dit klimmetje!

Waar?

Start in: Plasmolen
Eindigt in: Mook

Deze klim in cijfers*:

Lengte: 2.240 meter
Starthoogte: 16 meter
Hoogte top: 75 meter
Aantal hoogtemeters: 67 meter
Gemiddelde stijging: 3.0%
Steilste gedeelte (over 300m): 6.6%

Deze klim op Strava** :

King of the Mountain (KOM):
Dennis Willems in 4 minuten en 21 seconden

Queen of the Mountain (QOM):
Esmée Peperkamp in 4 minuten en 54 seconden

Verkeer & wegdek:

Verkeersdrukte: rustig, na het bos af en toe een auto
Staat van wegdek: goed

Routes met deze klim:


* = Gegevens zijn afkomstig van heuvelsfietsen.nl
** = De lengte en statistieken op Strava kunnen iets afwijken van de statistieken op deze website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *