Klein Amerika

KlimmetjesNederlandOverig ➜ Klein Amerika

Klim 'Klein Amerika'

NimmaKlimScore (NKS): Relatief makkelijk


Volgen we de strikte letter van de klimwet, dan valt Klein Amerika buiten de boot. Kijk maar eens naar het gemiddelde stijgingspercentage van 0,6% - dat is bijna vlak. Maar het gebied is simpelweg té mooi om te negeren. Lees mee waarom.

Het uitzicht bovenaan Klein Amerika is fenomenaal

Het uitzicht bovenaan Klein Amerika is fenomenaal

Heel veel buitenlandser wordt het namelijk niet in het Rijk van Nijmegen. Klein Amerika - hier landden in de Tweede Wereldoorlog ruim 2.000 Amerikaanse paratroepen - is een hoger gelegen vlakte aan de rand van Groesbeek, waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt op de omliggende regio. Bebouwing is er nauwelijks, auto's hebben hier weinig te zoeken en de wegen zijn uitstekend. Wat meer valt er te wensen?


Hoogteprofiel van deze klim

Het hoogteprofiel van deze klim

Het buitenlandse karakter van Klein Amerika zit onder meer in de omliggende wijnvelden, die met name in de (na)zomermaanden voor een prachtig tafereel zorgen. Je kunt hier in de juiste tijd van het jaar ook een wijntoer doen, mocht je halverwege je rit lekkere dorst krijgen. Of je rijdt wel door, maar gebruikt de wijnranken als decor voor een mooie fietsfoto en schept op over je vakantie in Frankrijk of Italië. Opties te over.


Klimstart, -eind en -hoogteprofiel via Komoot.com

En het klimmen zelf? Niks om je druk over te maken. De eerste 2 pukkeltjes (nog op de Knapheideweg) vergen niet meer dan 3 of 4 keer flink aanzetten, terwijl het langste deel van de klim netjes op te delen is in 2 stroken. De eerste 500 meter komt de stijging nog regelmatig boven de 5 à 6%, maar in het tweede deel vlakt het alweer af naar 2 tot 0,5%.

Eenmaal boven kan de ketting weer op het grote mes. Stort jezelf in de 'kuil' naar beneden en maak alvast tempo voor het punt waar de weg weer omhoog loopt. Met een beetje doortrappen kun je met een vaart van 50-60 km per uur het laatste stukje omhoog op een groot verzet volbrengen. De 'kuil' waarin je vaart kunt maken voor de volgende klim De 'kuil' waarin je vaart kunt maken voor de volgende klim

Ons advies: kijk vooral goed om je heen en geniet van de omgeving. Want als gezegd: heel veel mooier wordt het niet in de regio. Als je weer boven bent, kun je linksaf slaan om terug te rijden in de richting van Groesbeek, of naar rechts gaan voor nog een korte afdaling langs een viskwekerij (je ruikt het vanzelf) en een extra stukje genot op twee wielen.


Deel dit klimmetje!

Waar?

Start in: Groesbeek
Eindigt in: Groesbeek


Deze klim in cijfers:

Lengte: 2.680 meter
Starthoogte: 41 meter
Hoogte top: 71 meter
Aantal hoogtemeters: 31 meter
Gemiddelde stijging: 0.6%
Steilste gedeelte (over 300m): 5.3%


Deze klim op Strava* :

King of the Mountain (KOM):
Maarten Schoemaker #SRT in 3 minuten en 52 seconden

Queen of the Mountain (QOM):
Sandra Heskamp in 4 minuten en 7 seconden


Verkeer & wegdek:

Verkeersdrukte: vrijwel geen verkeer
Staat van wegdek: goed


Routes met deze klim:


* = De lengte en statistieken op Strava kunnen iets afwijken van de statistieken op deze website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *