Groesbeekseweg

Klimmetjes ➜ Nederland ➜ Overig ➜ Groesbeekseweg

Klim 'Groesbeekseweg'

NimmaKlimScore (NKS): Middelzware klim


We zullen eerlijk zijn: de Groesbeekseweg staat niet te boek als een van de meest aansprekende klimmetjes in het Rijk van Nijmegen. Deze doorgaande weg tussen Mook en Groesbeek geldt met zijn ruim 1.400 meter desalniettemin als een vrij lastig sujet, vergelijkbaar met de bekendere Oude Kleefsebaan.

De klim begint pas echt bij het Mook War Cemetery

De klim begint pas echt bij het Mook War Cemetery

Vooral het stuk vlak voor de top is behoorlijk lastig. Na 400 meter gaat het stijgingspercentage omhoog naar 5 procent, om daar tot 300 meter voor het einde niet meer onder te komen. Tussendoor bedwing je stukjes van 7 procent en na een kilometer klimmen zelfs 8 procent. De Groesbeekseweg hard naar boven sprinten is er daardoor voor gewone stervelingen niet bij.


De eerste paar honderd meter vanuit Mook zijn vrij aangenaam. Je rijdt in noordoostelijke richting dit Noord-Limburse dorp uit en passeert onder meer het Mook War Cemetery, waar 322 gesneuvelde militairen uit de Tweede Wereldoorlog begraven liggen. Eenmaal daar voorbij, wordt de klim een stukje zwaarder.


Hoogteprofiel van deze klim

Het hoogteprofiel van deze klim

Voor je zie de weg overduidelijk steiler worden, terwijl aan de zijkanten huizen plaatsmaken voor veel groen. Echt veel tijd en gelegenheid om daarbij stil te staan krijg je niet, want om de vaart erin te houden zal je steeds wat meer wattages moeten trappen. Tel daar het langsrazende verkeer bij op, en je begrijpt al snel dat je hier maar één missie hebt: zo snel mogelijk bovenkomen.


Daarvoor zal je eerst nog even het zwaarste deel van dit klimmetje moeten zien te overleven. De steilste 300 meter tikt de 6 procent gemiddeld aan, waarna je vlak voor het einde dus ook nog even een strookje van 8 procent voor je kiezen krijgt. Voordeel is wel dat de weg bijna kaarsrecht voor je uit loopt, dus goede stuurmanskunsten zijn niet vereist. Je kunt gewoon hard doortrappen.


Klimstart, -eind en -hoogteprofiel via Komoot.com

Eenmaal aangekomen op het hoogste punt van de Groesbeekseweg heb je de keuze om door te rijden richting Groesbeek (de weg vervolgen), of af te slaan richting de glooiende Bracamonteweg, die over de mooie Mookerheide loopt. Ben je na al het harde werken toe rust? Stop dan vlak voor je het bos richting Groesbeek ingaat bij Herberg Restaurant ’t Zwaantje voor een kopje koffie of een goede lunch.


Deel dit klimmetje!

Waar?

Start in: Mook
Eindigt in: Mook


Deze klim in cijfers*:

Lengte: 1.400 meter
Starthoogte: 10 meter
Hoogte top: 63 meter
Aantal hoogtemeters: 53 meter
Gemiddelde stijging: 4.1%
Steilste gedeelte (over 300m): 6.0%


Deze klim op Strava** :

King of the Mountain (KOM):
Dennis van Bergen in 2 minuten en 21 seconden

Queen of the Mountain (QOM):
Julie VDV in 2 minuten en 39 seconden


Verkeer & wegdek:

Verkeersdrukte: vrij druk, fietspad langs doorgaande weg
Staat van wegdek: goed


* = Gegevens zijn afkomstig van heuvelsfietsen.nl
** = De lengte en statistieken op Strava kunnen iets afwijken van de statistieken op deze website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *