De Oude Holleweg

KlimmetjesNederlandZwaar ➜ Oude Holleweg

Klim 'De Oude Holleweg'

NimmaKlimScore (NKS): Maximale score


Angstaanjagende Alpenreuzen, epische Dolomietenklims en Baskische balafdraaiers vind je hier niet, maar de Oude Holleweg is Nijmegens best shot in die richting. Deze klim tussen Beek en Berg & Dal wordt alom beschouwd als de lastigste van Nederland, buiten Zuid-Limburg uiteraard. En met reden.

Bekijk onze video van de Oude Holleweg

Op de uitstekend gedocumenteerde website heuvelsfietsen.nl neemt ‘de Holle’, zoals-ie in de regio liefkozend wordt genoemd, zelfs een zevende plek in. Vlak achter de Keutenberg, de Dodeman en de Eyserbosweg, maar bijvoorbeeld nog voor de bekende Cauberg en de Loorberg. Het is hier 860 meter lang afzien en jezelf het snot voor de ogen rijden.


De eerste 250 meter van de klim zijn prima te doen. Vanaf de Rijksstraatweg in Beek draai je in de richting van de Nieuwe Holleweg, die je zo’n 300 meter blijft volgen. Je voelt dat de weg omhoog begint te lopen, maar extreem steil is het nog nergens. Pas als je na die paar honderd meter rechts een weg omhoog ziet lopen, weet je pas echt waar je aan begint.


Hoogteprofiel van deze klim

Het hoogteprofiel van deze klim

Je rijdt het bos in, het wordt donkerder en de weg versmalt. Maar, belangrijker nog: de stijging neemt toe. En hoe! Al snel zit je op een stuk van 12 procent gemiddeld. Je passeert de eerste afgestapte fietsers en rijdt door tot de weg afbuigt naar links. In deze bocht krijg je heel even respijt. De steilte vlakt ietsje af, waardoor je 5 seconden op adem kunt komen.


Daar zul je het mee moeten doen, want hierna volgt het zwaarste gedeelte. Je krijgt nog zo’n 400 meter klimwerk voor de kiezen, waarbij de stijging niet meer onder de 10 procent komt. Het niet te missen bankje halverwege is voor de meesten het punt waar de benen gaan protesteren. Vanaf hier is het echter nog 200 meter zwoegen naar boven, tot de bomen eindelijk plaatsmaken voor een open weg. Je missie is volbracht.


Klimstart, -eind en -hoogteprofiel via Komoot.com

Als je de laatste meters onder je wielen weg ziet glijden en aan je linkerzijde de parkeerplaats van het Fletcher Hotel opdoemt, is het tijd om de ademhaling weer onder controle te brengen. Je hebt het gehaald, Nijmegens pittigste kan van je bucketlist! 😉


Deel dit klimmetje!

Waar?

Start in: Beek
Eindigt in: Berg en Dal

Deze klim in cijfers*:

Lengte: 860 meter
Starthoogte: 15 meter
Hoogte top: 89 meter
Aantal hoogtemeters: 74 meter
Gemiddelde stijging: 8.6%
Steilste gedeelte (over 300m): 11.8%

Deze klim op Strava** :

King of the Mountain (KOM):
Joost van Wijngaarden in 1 minuut en 47 seconden

Queen of the Mountain (QOM):
Annemiek van Vleuten in 2 minuten en 24 seconden

Verkeer & wegdek:

Verkeersdrukte: rustig, af en toe een auto
Staat van wegdek: perfect, aanloop via Nieuwe Holleweg over klinkertjes

Routes met deze klim:


* = Gegevens zijn afkomstig van heuvelsfietsen.nl
** = De lengte en statistieken op Strava kunnen iets afwijken van de statistieken op deze website

3 Comments

  1. J_fietser schreef:

    pittig dingetje!!! wel 1 van de leukste die ik heb gedaan na de eisenbosweg en keutenberg in limburg

  2. Marnix schreef:

    Afgelopen weekend deze klim gepakt met onze fietsclub. Het weer was slecht, maar deze klim maakte een hoop goed!!! Echt een verborgen parel in de heuveltjes rondom Nijmegen. Hou nog wel iets kracht over voor het laatste deel, want het is echt een sloper!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *