Fietsroute: Klimtraining

Fietsroute 'Klimtraining'

Moeilijkheidsgraad: Moeilijkheidsgraad: zeer zwaar


Heb je weinig tijd, maar wil je toch snel resultaat behalen? Dan is deze klimtraining rondom Nijmegen de perfecte route. In 36 kilometer maak je meer dan 500 hoogtemeters en ga je op en af over alle zware en bekende klimmetjes op de Nijmeegse stuwwal.

Algemene route-info en hoogteprofiel via Komoot.com:

Deze klimtraining is daarmee een perfecte voorbereiding voor wielrenners die van plan zijn om richting het hooggebergte te trekken. Natuurlijk is het iets anders om 10 of misschien zelfs 20 kilometer achter elkaar te klimmen, maar doordat de klimmetjes in deze route kort en steil zijn, vormen ze een natuurlijk intervalparcours. Je lijft went aan de zware inspanning en zal binnen afzienbare tijd sterker worden.


Hoogteprofiel van deze route

Het hoogteprofiel van deze route (via ridewithgps.com)

Het is raadzaam om deze route ook echt als een intervaltraining te benaderen. Dat wil dus zeggen: geef flink gas op de klimmetjes, maar hou je gedeisd als je afdaalt of op een vlak stuk weg zit. Op die manier geef je je lichaam de gelegenheid om te herstellen en je hartslag omlaag te brengen. Die korte periodes van rust zal je nodig hebben om weer enigszins fris aan de volgende klim te beginnen. Het dragen van een hartslagmeter en/of powermeter is om die reden aan te bevelen.


De eerste meters van de Beekmansdalseweg

De eerste meters van de Beekmansdalseweg

Dan de route zelf. We starten voor het gemak op de Waalkade in Nijmegen, van waaruit je vrij snel bij de Beekmansdalseweg bent – de eerste klim van de route. Deze is slechts 400 meter lang, maar met een gemiddelde stijging van 10 procent toch erg lastig. Doe het rustig aan, want je zit aan de voet van dit klimmetjes pas 3 kilometer op de fiets en je benen zijn waarschijnlijk nog wat stijfjes. Zie het als een opwarmertje.


Na de Beekmansdalseweg trek je via de een klein stukje Ubbergse Holleweg (deze klim volgt later nog in zijn geheel) richting de Berg en Dalseweg en de Torenweg. Dit is een alternatief stukje parcours, dat afbuigt van de hoofdweg tussen Nijmegen en Berg en Dal. Je klimt hier heel kort (maar krachtig) omhoog tussen de prachtige, tussen de bomen verscholen villa’s. Eenmaal terug op de hoofdweg rijd je rustig door tot het centrum van Berg en Dal.


De afdaling van de Hogeweg is steil en lastig

De afdaling van de Hogeweg is steil en lastig

Je slaat voor de eerste keer linksaf richting de Hogeweg. Let hier goed op, want de weg loopt steil naar beneden en door het gebrek aan zonlicht is soms lastig te zien dat de staat van het wegdek niet geweldig is. Pas als je rechtsaf slaat richting de Van Randwijckweg heb je vrij zicht en kun je zorgeloos verder dalen, tot je uitkomt in Beek. Dit is het startpunt voor de twee zwaarste klimmetjes van de route: de Nieuwe Holleweg en de Oude Holleweg.


Deze twee kuitenbijters zitten achter elkaar in de route, met opnieuw een afdaling van de Hogeweg/Van Randwijckweg ertussen om even op adem te komen. Wanneer je weer boven bent, ga je rechtdoor in de richting van Groesbeek. Je pakt een stukje mee van de Zevenheuvelenweg, die gekenmerkt wordt door korte, steile klimmetjes en dito afdalingen. Echt klimmen kun je het niet noemen, maar als je flink aanzet op de oplopende stukjes, kun je jezelf wel degelijk even testen.


De Van Randwijckweg tussen Berg en Dal en Beek

De Van Randwijckweg tussen Berg en Dal en Beek

Eenmaal bij het Canadian War Cemetery steek je over en pak je de Derdebaan. Het uitzicht op deze plek is prachtig, dus neem ook vooral even de tijd om te genieten. Na een heerlijke afdaling van zo’n 1,5 kilometer sla je linksaf de Wylerbaan op en zet je koers richting de volgende serieuze klim van de route: De Vogelsang / Oude Kleefsebaan-combinatie. Hier gaat het in totaal 3.6 kilometer op en af, met stukjes die oplopen tot maximaal 12 procent.


Eenmaal bovenaan de Oude Kleefsebaan bevind je je weer in Berg en Dal, en dan is het tijd om weer even op adem te komen. Je rijdt terug naar de Hogeweg en neemt opnieuw de weg naar beneden, maar dit keer rijd je Beek helemaal uit, tot aan Ubbergen. Daar bestijg je de Stollenberg, om vervolgens wederom via dezelfde afdaling terug te keren in Beek.


Steil stukje omhoog bij de Holdeurn

Steil stukje omhoog bij de Holdeurn

Nu is het de beurt aan de Ravenberg, die weliswaar doodloopt, maar toch niet in het parcours mag ontbreken. Je kunt bovenaan namelijk eenvoudig omkeren op de draaiplaats en zo na een korte afdaling terugkeren op de hoofdweg tussen Beek en Ubbergen. Deze rijd je nog één keer helemaal af, tot je aanbelandt bij de laatste klim van de route: de Ubbergse Holleweg.


Dit is de rustigste klim die je zal gaan rijden. Je komt misschien wat fietsende scholieren tegen, maar verder heb je alle tijd en gelegenheid om jezelf nog één keer leeg te rijden. Bovenaan de Ubbergse Holleweg koers je nog een klein stukje door over het asfalt dat nog een stukje verder omhoogloopt richting de Sint Maartenskliniek. Dit minirondje is je laatste échte inspanning van de route. Je kunt daarna neerploffen op het terras van Tante Koosje voor een welverdiende versnapering, of de route gewoon nog een keer afwerken. Veel succes!

Deel deze route!

Algemene stats

Afstand: 36.5 kilometer
Hoogtemeters: 511 meter
Tijdsduur bij 25 km/u gemiddeld: 1:27:36

Kenmerken - wat ga je zien?

  • Heuvelland
  • Zwarte sneeuw 😱

Wegtypen

255 meter wandelpad, 6.42 kilometer fietspad, 29.62 kilometer doorgaande weg.

Type ondergrond

32.1 kilometer van deze route is geasfalteerd, 4.13 kilometer bestaat uit rode klinkertjes en kasseien.

Koffiestops

Tante Koosje (na 31,8 kilometer)

Download deze route

Gebruik de rechtermuisknop en kies voor 'Bestand/link opslaan als...'

ROUTE: Klimtraining [.TCX] [.GPX] [.KML]

STRAVA: Bekijk deze route op Strava

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *