Derdebaan

KlimmetjesNederlandOverig ➜ Derdebaan

Klim 'Derdebaan'

NimmaKlimScore (NKS): Niet zo zwaar


Rechttoe, rechtaan qua parcours en qua naam, en toch behoort de Derdebaan tot de mooiste klimmetjes in het Rijk van Nijmegen. Bijna nergens vind je zulke prachtige vergezichten over het omliggende heuvelland.

Het uitzicht bovenaan de Derdebaan is prachtig

Het uitzicht bovenaan de Derdebaan

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Oude Holleweg, de Nieuwe Holleweg en de Stollenberg loopt deze klim namelijk niet door een dicht bos of de bebouwde kom. Aan weerszijden van de weg kun je – bij helder weer – kilometers ver kijken. En dat terwijl de top van deze beklimming, bij het zogenaamde Balkon van Groesbeek, op slechts 83 meter hoogte ligt.


Om daar te komen moet je een kleine 1,5 kilometer aan klimwerk verrichten. Je begint onderaan bij de Wylerbaan, van waaruit het rustig op gang komen is. De eerste 300 meter zijn niet meer dan vals plat en komen nergens boven de 2%. Meteen daarna krijg je de ‘zwaarste’ 300 meter voor je kiezen, met een gemiddelde stijging van ruim 6 %. Nog steeds niet écht zwaar, wel genoeg om het tempo er even uit te halen.


Hoogteprofiel van deze klim

Het hoogteprofiel van deze klim

Wie van zins is om een toptijd te noteren op de Derdebaan, zal ook hierna moeten doortrappen. Als gezegd wordt het nergens echt steil, maar door de open weg heb je vaak wel te maken met de elementen. De wind, die meestal uit het westen waait, is al voor menig KOM-jager spelbreker geweest. Daartegenover staat dat een knallende oostenwind je zomaar in een recordtijd naar boven kan blazen.


Voor de minder competitief ingestelde wielrenner is het devies vooral: genieten. Kijk om je heen, tuur over de golvende weilanden en waan je heel even in het (verre) buitenland. Wanneer je zo’n driekwart van de Derdebaan hebt bedwongen vlakt de weg af richting een aangename 3%. Echt afzien, zoals op de kuitenbijters in de nabije omgeving, is er daardoor niet bij.


Klimstart, -eind en -hoogteprofiel via Komoot.com

Het laatste stukje van de Derdebaan gaat nog wel even iets steiler omhoog, maar tegen die tijd is je kostje al gekocht. Voor je kun je de Zevenheuvelenweg al zien liggen – een prachtig mogelijk vervolg van de route. Steek de weg over en sla linksaf om af te dalen richting Groesbeek, of ga naar rechts om via een aantal heuveltjes in Berg en Dal te komen.


Deel dit klimmetje!

Waar?

Start in: Groesbeek
Eindigt in: Groesbeek


Deze klim in cijfers*:

Lengte: 1.410
Starthoogte: 31 meter
Hoogte top: 83 meter
Aantal hoogtemeters: 52 meter
Gemiddelde stijging: 3.7%
Steilste gedeelte (over 300m): 6.2%


Deze klim op Strava** :

King of the Mountain (KOM):
Joury Berendsen #SRT in 1 minuut en 55 seconden

Queen of the Mountain (QOM):
Fleur Kuijpers in 2 minuten en 37 seconden


Verkeer & wegdek:

Verkeersdrukte: af en toe een auto, relatief rustig
Staat van wegdek: goed asfalt, eigen fietsstrook


Routes met deze klim:


* = Gegevens zijn afkomstig van heuvelsfietsen.nl
** = De lengte en statistieken op Strava kunnen iets afwijken van de statistieken op deze website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *