Fietsroute: Maas & Waal

Fietsroute 'Maas & Waal'

Moeilijkheidsgraad: Moeilijkheidsgraad: zeer zwaar


Het land van Maas en Waal ten (zuid)westen van Nijmegen is in veel opzichten een tegenpool van het heuvelachtige gebied ten zuidoosten van de stad. Hier geen lastige klimmetjes en weidse vergezichten over heuvelland, maar weilanden, kastelen en water. Heel veel water. Deze route is heerlijk als je hard wilt doorrijden, of gewoon even gedachteloos wil rondpeddelen.

Algemene route-info en hoogteprofiel via Komoot.com:

Zoals de naam misschien al verraadt, volg je grote delen van deze route de kronkelingen van twee van Nederlands grootste rivieren. Vanuit Nijmegen rijd je allereerst een stuk naar het zuiden, in de richting van Malden en Heumen. Daar steek je de grens tussen Gelderland en Brabant over en volg je de Maas. Hoogtepunt aan deze rustige zuidkant van de Maas is het historische vestingstadje Grave.


Hoogteprofiel van deze route

Het hoogteprofiel van deze route (via ridewithgps.com)

Na een beetje kronkelen door de oude straatjes steek je via de John S. Thompsonbrug opnieuw de Maas over en vervolg je de weg in de richting van Niftrik. Volgende highlight op de route is het prachtige 14e eeuwse kasteel in Hernen. Een ideale gelegenheid om even af te stappen en wat foto’s te schieten, of je koerst natuurlijk gewoon keihard door in de richting van de Waal. Je steekt dus weer het ‘binnenland’ door.

Beelden van deze route

Bij Ewijk neem je de Tacitusbrug die je aan de noordzijde van de Waal brengt. Hier rijd je de laatste 15 kilometer van de route langs de tweede grote rivier van de route. De weg is hier perfect, met weinig verkeer. De perfecte gelegenheid om het gemiddelde op de teller nog even flink op te schroeven. Langzaam maar zeker zie je aan je rechterzijde de skyline van Nijmegen steeds iets dichterbij komen. Uiteindelijk kom je via de Oversteek bij Lent en de beroemde Waalbrug weer de stad binnen.


Deel deze route!

Algemene stats

Afstand: 66 kilometer
Hoogtemeters: 160 meter
Tijdsduur bij 25 km/u gemiddeld: 2 uur en 38 minuten

Kenmerken - wat ga je zien?

  • Rivieren
  • Uiterwaarden
  • Kleine stadjes & dorpjes

Wegtypen

255 meter wandelpad, 23.4 kilometer fietspad, 42.02 kilometer doorgaande weg.

Type ondergrond

62.5 kilometer van deze route is geasfalteerd, 2.25 kilometer bestaat uit rode klinkertjes en kasseien en 900 meter bestaat uit verhard gravel.

Koffiestops

Hotel Hoogeerd (na 32,1 kilometer)
Brasserie De Altena (na 57,3 kilometer)

Download deze route

Gebruik de rechtermuisknop en kies voor 'Bestand/link opslaan als...'

ROUTE: Maas_en_Waal [.TCX] [.GPX] [.KML]

STRAVA: Bekijk deze route op Strava

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *