Stollenberg

KlimmetjesNederlandZwaar ➜ Stollenberg

Klim 'Stollenberg'

NimmaKlimScore (NKS): Zware klim


Stollenberg, Boterberg, Jan Dommer van Poldersveldtweg: allemaal verschillende benamingen voor één en dezelfde klim. De Stollenberg, zoals we ‘m hier noemen, loopt vanuit Ubbergen een kleine 1.500 meter omhoog richting het hoger gelegen Berg en Dal en voert grotendeels door een dicht, schaduwrijk stukje bos.

Bekijk onze video van de Stollenberg

De Stollenberg ligt weliswaar relatief dicht bij Nijmegen, maar wordt door veel (toer)fietsers overgeslagen. Als je iets verder doorrijdt kom je immers in Beek, waar bekendere kuitenbijters als de Oude Holleweg, de Nieuwe Holleweg en de Van Randwijckweg liggen te wachten. Eigenlijk jammer, want alhoewel de Stollenberg misschien iets minder zwaar is, maken de verkeersluwe weg en de lommerrijke omgeving veel goed.

Hoogteprofiel van deze klim

Het hoogteprofiel van deze klim

En vergis je niet, eenvoudig is ook dit klimmetje allerminst. De aanloop in Ubbergen is nog prima te behappen, met stukjes van 2 tot 6 procent gemiddeld en zelfs een heel klein stukje omlaag. Wanneer je op de splitsing komt tussen de Jan Dommer van Poldersveldtweg en de Rijksstraatweg – de prachtige villa is niet te missen – kies je voor de weg aan de rechterkant. Meteen schiet het stijgingspercentage hier de lucht in, naar zo’n 10 procent.


Je rijdt zo’n 100 meter door over de klinkers, waarna de weg verder loopt over asfalt. De stijging neemt ook iets af, maar komt nergens onder de 6 procent. 600 meter lang is het hier duwen op de pedaaltjes, een goed ritme vinden en jezelf naar boven hijsen. Als de bomen langzaam maar zeker plaats maken voor huizen vlakt de weg iets af. Maar opgelet: je bent er nog niet!


Klimstart, -eind en -hoogteprofiel via Komoot.com

De laatste 150 meter zijn verraderlijk, omdat je de ‘top’ iets daarvoor al meent te kunnen zien liggen. Eenmaal in Berg en Dal gaat de weg echter nog één keer omhoog en tik je nog eens de 7 à 8 procent aan. Heb je eerder te veel gegeven, dan zullen je benen tegenstribbelen. Heb je nog wat jus over, laat het je crankstel dan weten en trap de laatste tientallen meters steenhard onder je vandaan!


Deel dit klimmetje!

Waar?

Start in: Ubbergen
Eindigt in: Berg en Dal


Deze klim in cijfers*:

Lengte: 1.470 meter
Starthoogte: 11 meter
Hoogte top: 83 meter
Aantal hoogtemeters: 72 meter
Gemiddelde stijging: 4.9%
Steilste gedeelte (over 300m): 8.5%


Deze klim op Strava** :

King of the Mountain (KOM):
Niels Theloosen in 2 minuten en 41 seconden

Queen of the Mountain (QOM):
Esmée Peperkamp in 3 minuten en 25 seconden


Verkeer & wegdek:

Verkeersdrukte: rustig, af en toe een auto
Staat van wegdek: goed, eerste gedeelte gaat over klinkertjes


Routes met deze klim:


* = Gegevens zijn afkomstig van heuvelsfietsen.nl
** = De lengte en statistieken op Strava kunnen iets afwijken van de statistieken op deze website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *