Maldensebaan

Klimmetjes ➜ Nederland ➜ Overig ➜ Maldensebaan

Klim 'Maldensebaan'

NimmaKlimScore (NKS): Niet zo zwaar


Eigenlijk is de Maldensebaan een oud, ietwat vervallen fietspad dat omhoog loopt tussen het zweefvliegveld bij Malden en de Stekkenberg in Groesbeek. Eigenlijk, want de fanatieke wielrenners onder ons willen er nog wel eens een serieus klimmetje in zien. En wie zijn wij dan om dat niet ook te doen?

Het fietspad aan de rechterzijde is je lift omhoog

Het fietspad aan de rechterzijde is je lift omhoog

Zo eenvoudig is het namelijk niet om de ruim 40 hoogtemeters te overbruggen. Deels door de soms behoorlijk steile stukjes, maar vooral door de lastig begaanbare weg. Nou ja, weg – een supersmal strookje verhard wegdek met de nodige kuiltjes en gaatjes. En dan loopt de Maldensebaan ook nog eens dwars door een dicht bos, waardoor het pad vaak bezaaid is met bladeren en takjes. Al met al een aardige uitdaging dus.


Bovendien kun je op deze klim niet alleen met jezelf bezig zijn. Zoals het een doorgaande weg betaamt kan het verkeer namelijk van twee kanten komen. Niks nieuws zou je zeggen, maar op de Maldensebaan is dat toch net even iets anders. Fietsers die uit de tegenovergestelde richting komen – en zeker wielrenners – hebben er vaak goed de vaart in en komen met hoge snelheden naar beneden gezeild. Het is dus ook tegenliggers ontwijken op dit strookje, dat niet meer dan 1 Γ  1,5 meter breed is.


Hoogteprofiel van deze klim

Het hoogteprofiel van deze klim

Dan de klim zelf. Zoals te zien aan het hoogteprofiel kent de Maldensebaan geen significante uitschieters naar boven. Ook niet als we verder inzoomen en kleinere strookjes van dichtbij bekijken. Dit in tegenstelling tot veel andere klimmetjes in de regio Nijmegen, die de neiging hebben om binnen een paar tientallen meters sterk te variΓ«ren in steilte.


Bij de Maldensebaan is het vooral een kwestie van doortrappen. De weg vlakt tussendoor nergens echt af en met een steilste 300 meter van 5% gemiddeld, hoef je ook niet bang te zijn dat je achterover van je fiets valt. Ga je niet voor een recordtijd, dan heb je dus alle gelegenheid om te genieten van de rust in het dichtbegroeide Groesbeekse Bos.


Klimstart, -eind en -hoogteprofiel via Komoot.com

En o ja. Wanneer je de Maldensebaan andersom pakt, en dus hard naar beneden rijdt, let dan wel even goed op. Het fietspad wordt namelijk doorkruist door een mountainbikeroute. Niet zelden leidt dat tot gevaarlijke situaties, wanneer mountainbikers (ongezien) van links komen en zich voor je wielen werpen. Kijk dus goed uit en gebruik je bel als je met raketsnelheid naar beneden komt zetten.


Deel dit klimmetje!

Waar?

Start in: Malden
Eindigt in: Groesbeek


Deze klim in cijfers*:

Lengte: 1.350 meter
Starthoogte: 35 meter
Hoogte top: 81 meter
Aantal hoogtemeters: 46 meter
Gemiddelde stijging: 3.4%
Steilste gedeelte (over 300m): 5.0%


Deze klim op Strava** :

King of the Mountain (KOM):
Martijn Hendriks in 2 minuten en 27 seconden

Queen of the Mountain (QOM):
Nora Entius in 2 minuten en 47 seconden


Verkeer & wegdek:

Verkeersdrukte: veel fietsers, geen gemotoriseerd verkeer
Staat van wegdek: matig, oud fietspad


* = Gegevens zijn afkomstig van heuvelsfietsen.nl
** = De lengte en statistieken op Strava kunnen iets afwijken van de statistieken op deze website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *