Update: Bikepark Mook blijft langer gesloten
12 januari 2022Groene mtb-route (Malden) gaat veranderen
13 juni 2022De vier mountainbikeroutes in het Rijk van Nijmegen moeten gedeeltelijk worden verlegd. Dat is de belangrijkste conclusie die valt op te maken uit een uitgebreide natuurtoets die het voorbije jaar is uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland.
Uit de natuurtoets blijkt onder meer dat het vliegend hert, de hazelworm en de zandhagedis gevaar lopen. De beschermde diersoorten leven op of naast de routes en kunnen worden doodgereden. Daarnaast zorgen de mountainbikers volgens het rapport voor een verslechtering van de ‘kernwaarden van het Natuurnetwerk Nederland’.
Gedurende het veldonderzoek werden de diersoorten op meerdere plekken waargenomen. Ook werden twee platgereden vliegende herten (een keversoort) en een dode hazelworm gevonden. Het bureau dat het onderzoek uitvoerde, stelt daarbij dat het aannemelijk is dat ook de zandhagedis gevaar loopt.
‘Alleen naar negatieve effecten gekeken’
Het rapport moet nog worden besproken door de betrokken partijen, maar de Stichting MTB Rijk van Nijmegen komt alvast met een reactie. Men stelt dat het onderzoek goed is uitgevoerd, duidelijk verwoord en in het algemeen veelal met een objectieve benadering. De bevindingen bevestigen grotendeels het beeld van een eerdere quickscan, die in 2018 werd gemaakt.
Stichtingsvoorzitter Alex Peters is echter ook kritisch. “Er wordt alleen naar de negatieve effecten gekeken van de opening van de nieuwe routes, niet naar de positieve effecten van de sluiting van de oude route”, stelt hij in een korte reactie aan de Gelderlander. “Wij kunnen op basis van heatmaps precies zien dat de meeste mtb’ers op de nieuwe routes blijven.”
“Op andere plekken in de bossen vindt daardoor veel minder tot geen verstoring van de natuur plaats. Dat is winst, maar daar wordt geen rekening mee gehouden. We vinden het geen probleem de routes op enkele plekken aan te passen maar het moet wel redelijk gebeuren, op de plekken waar dat écht nodig is”, aldus Peters.
Op de eigen website zegt de stichting het te betreuren dat er in geen enkel stadium van het onderzoek feitelijke informatie is opgevraagd. Ook wordt er volgens de stichting selectief geciteerd en maken de opstellers zich schuldig aan incompleetheid en subjectiviteit.
Meer weten? De volledige en zeer gedetailleerde reactie van de Stichting MTB Rijk van Nijmegen op de natuurtoets is hier (pdf)te vinden.
Deel dit!