Denkend aan Holland zie ook jij waarschijnlijk breede rivieren traag door oneindig laagland gaan. Oneindig laagland, waarin een viaduct het dichtst in de buurt komt van wat ze in andere landen een berg noemen. Echt klimmen, horen we je denken, daarvoor moet ik toch op z’n minst naar Zuid-Limburg?

Welnee! In het uitgestrekte Rijk van Nijmegen kun je eveneens vrij eenvoudig aan je hoogtemeters komen. Je botst ook hier natuurlijk niet zomaar met je voorwiel op een Stelvio, Angliru of Mont Ventoux. Verre van zelfs. Lage Landen gonna Lage Landen, daar doen we niks aan. Maar de vele stuwwallen in de regio zorgen wél voor de broodnodige afwisseling. Met een beetje goed plannen zit je dan ook zo boven de 1.000 hoogtemeters per rit. Welke fanatieke fietser wil dat nou niet?

Klimmen in en rondom Nijmegen

Nijmegen kreeg zo’n 2000 jaar onder de naam Noviomagus stadsrechten van de Romeinse keizer Traianus en is daarmee officieel de oudste stad van Nederland. De Romeinen kozen niet zomaar voor deze locatie. Zij zagen al snel in dat de 150.000 jaar geleden ontstane ‘hoogvlakte’ een aantal voordelen bood. Het garandeerde de snuggere Romeinen bijvoorbeeld van een goed zicht op het omliggend rivierengebied – vanuit militair-strategisch oogpunt niet onbelangrijk.

Klein Amerika bij Groesbeek Op en af in Klein Amerika bij Groesbeek

Enfin, als fietsliefhebber kan het je nu misschien niet meer zo veel schelen hoe, of waarom de Romeinen twee millennia geleden besloten om de stad precies op die plek te stichten. Wat we wél weten, is dat het geaccidenteerde terrein in en rondom Nijmegen waanzinnige mogelijkheden biedt voor prachtige fietstochten. En dan hebben we het niet alleen over de heuvel – oké, heuveltje dan 😉 - waarop het stadscentrum gebouwd is, maar ook over het terrein net over de grens in Duitsland (de Duffelt), het gebied rond Groesbeek en in de buurt van het Noord-Limburgse Mook (de schitterende Mookerheide bijvoorbeeld). Het gaat op al deze plekken voortdurend op en af. Of, om met Ludo Dierckxsens en Kenny van Hummel te spreken: het is er geen meter vlak.

Belangrijkste illustratie hiervan is de vermaarde en vaak ook vervloekte Oude Holleweg bij Beek. Volgens de uitstekend gedocumenteerde website Heuvelsfietsen.nl is deze 860 meter lange weg omhoog met een gemiddelde stijging van 8.6% de op zes na zwaarste beklimming van Nederland – nog voor de beroemde Cauberg of de Gulperberg in Zuid-Limburg bijvoorbeeld.

Het maakt de regio Nijmegen tot de ideale omgeving om je voor te bereiden op langere fietsvakanties in het buitenland. De aard van de klimmetjes – kort, steil en daardoor vaak slopend – maakt een rit door de regio namelijk zwaar voor het lichaam. Je benen worden zienderogen sterker en je lijf went razendsnel aan wat het is om buiten je comfortzone te fietsen. En dat zul je hard nodig hebben als je het hooggebergte in gaat.

"De Oude Holleweg bij Beek wordt met een gemiddeld stijgingspercentage van 8.6 procent tot de zeven zwaarste klimmetjes in Nederland gerekend."

 

Het land van Maas en Waal

Heuvels en klimmetjes genoeg dus, maar toeren door het Rijk van Nijmegen is niet alléén maar kommer en kwel voor de tempobeulen onder ons met zwaardere botten, die het vooral van hun daalcapaciteiten moeten hebben. Want ook hier vind je wel degelijk breeeeeede rivieren en oer-Nederlands laagland.

Ten westen van de stad ligt het Land van Maas en Maal, ooit zo treffend* beschreven in het gelijknamige lied van Boudewijn de Groot. Je rijdt hier over rustige landweggetjes, die garant staan voor heerlijke, gedachteloze ommetjes op de fiets. Niks klimmen, niks heuvels en niks kuitenbijters. Gewoon, ouderwets doortrappen op het vlakke.

Kasteel bij Wijchen Het veertiende-eeuwse kasteel in Wijchen

In het land van Maas en Waal kun je je bovendien vergapen aan eeuwenoude kastelen, uitgestrekte weilanden, kleurrijke fruitgaarden en pittoreske dorpjes. Je toert er langs viervoetige toeschouwers die in de meeste gevallen meer oog hebben voor de kwaliteit van het sappige gras dan voor jou als eenzame fietser die er alles aan doet om zijn of haar PR aan te scherpen. Kortom: je moet het doen met wat slome koeien, ongeïnteresseerde shetlanders, mekkerende schapen en twee konijnen met een trechter op hun kop.

En of je nou één van onze loeizware routes met meer dan 1.000 hoogtemeters rijdt, of kiest een rustig rondje langs De Waal: een dagje fietsen in het Rijk van Nijmegen verzekert je hoe dan ook van een flinke portie afwisseling en fietsplezier. Ongeacht het niveau van jou en je medefietsers. Neem alvast maar eens een kijkje op onze fietsroutepagina voor een geschikte route.

Juist de afwisseling tussen soorten terrein maakt fietsen in het Rijk van Nijmegen zo leuk en anders. Het ene moment rijd je over een lange, vlakke dijkweg langs de Waal en niet veel later duw je je voorwiel de hoogte in op één van de vele steile klimmetjes

Arnhem en omgeving

Deze website is in principe gericht op fietsen in het Rijk van Nijmegen, maar we gaan die definitie ietsjes oprekken om onszelf – en vooral jullie – geen onnodige beperkingen op te leggen. Dat zou namelijk betekenen dat we de prachtige fietsgebieden rond Arnhem, in het noorden van Limburg en net over de grens in Duitsland namelijk niet op deze site kunnen beschrijven, terwijl ze om de hoek liggen en het er fantastisch fietsen is. Om die reden definiëren we ‘Rijk van Nijmegen’ net iets anders dan de lokale VVV.

De Posbank bij Arnhem Vanaf Nijmegen ben je ook zo bij de Posbank

Op deze website zul je daarom ook routes aantreffen die door gebieden lopen die officieel niet tot het Rijk van Nijmegen worden gerekend. Onze stelregel is min of meer als volgt: is het binnen 3 tot 4 uur vanaf Nijmegen te fietsen (heen en terug) en is het de moeite waarde om op te nemen in een route? Dan is de kans groot dat we dat ook doen.

Het is bijvoorbeeld goed te doen om ’s ochtends weg te rijden vanaf de Waalkade in Nijmegen, via het snelfietspad binnen 45 minuten aan de voet van de Posbank bij Arnhem te staan, daar een prachtig rondje te maken, en 3 à 3,5 uur later weer terug te zijn Nijmegen voor een koude IPA of Radler bij Café Jos in Oost of De Kluizenaar in Bottendaal. Voor veel toergroepjes in de regio is zo'n ommetje vaste prik in de weekenden, net zoals fietsers uit Arnhem met enige regelmaat de Waal oversteken om te komen genieten van 'onze' klimmetjes. De is dus wederzijds.

Zonnebloemveld bij Nijmegen Zonnebloemvelden bij de Holdeurn, op de grens met Duitsland

Persoonlijk advies over fietsen in het Rijk van Nijmegen

Nu je hopelijk een idee hebt waarom het in het Rijk van Nijmegen zo lekker fietsen is, verwijzen we je graag door naar onze routepagina of de pagina die geheel gewijd is aan alle klimmetjes in de regio. Toch kunnen we het ons voorstellen dat daar iets ontbreekt, of dat je soms nog iets meer gedetailleerde informatie nodig hebt over bepaalde routes. Deze site is nooit helemaal af en we kunnen alle hulp gebruiken om onze inhoud beter te maken. Heb je dus tips, opmerkingen of iets anders dat je dolgraag kwijt wil? Neem dan even contact met ons op.

Voor nu wensen we je vooral heel erg veel fietsplezier in één van de mooiste en meest gevarieerde fietsgebieden van Nederland!

* = mwah


Deel dit!